Εφαρμογή νέων τεχνικών

Μία νέα πρωτοποριακή μέθοδος επούλωσης, έρχεται στην Κρήτη και υπόσχεται μείωση του χρόνου αποθεραπείας έως και 50%.

Η θεραπεία ονομάζεται «έκχυση αυτόλογων αυξητικών παράγοντων από ενεργοποιημένα αιμοπ

ετάλια (P.R.P)». Το σύστημα που χρησιμοποιείται, είναι της Αμερικανικής εταιρείας Genesis CS. και o Dr. Γεώργιος Ν. Τζοάνος είναι ο μοναδικός στη Κρήτη που διαθέτει αυτή την τεχνολογία.

Ο κύριος Τζοάνος, ο οποίος έχει κάνει μετεκπαίδευση στο τμήμα αθλητιατρικής του Massachusetts General Hospital του πανεπιστήμιου του Χαρβαρντ, μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ευρύτερα αποδεκτή στα μεγαλύτερα αθλητιατρικά κέντρα του κόσμου. Το γεγονός ότι κατάφερε να τη φέρει και στο Ηράκλειο, είναι πολύ σημαντικό για την τοπική κοινωνία.

Τι θεραπεύει:

Χρησιμοποιείται σε Μυϊκές θλάσεις, σε Τενοντοπάθειες, σε Παθήσεις του αρθρικού Χόνδρου και σε Συνδεσμικές κακώσεις. Η διαδικασία μπορεί να γίνει στο ιατρείο και δεν απαιτείται νοσηλεία ή ειδική προφύλαξη μετά την έγχυση.

 

Κατά τη διαδικασία της έκχυσης αυτόλογων αυξητικών παραγόντων, λαμβάνεται μία μικρή ποσότητα αίματος (περίπου 30ml) από περιφερειακή φλέβα και έπειτα από ειδική επεξεργασία φυγοκέντρησης, εγχύεται τοπικά στην περιοχή της βλάβης με ή χωρίς τη χρήση υπερήχου. Τα αυτόλογα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια, υπογραμμίζει ο κύριος Τζοάνος, είναι ουσιαστικά υπο-προιόν του αίματος μας, πλούσιο σε αιμοπετάλια. Αυτό που επιτυγχάνεται με τη μέθοδο αυτή συνεχίζει, είναι η στρατολόγηση κυττάρων και πρωτεινών προς το τραύμα, για την ταχύτερη επούλωση του.

Η έκχυση αυτόλογων αυξητικών παράγοντων χρησιμοποιείται ήδη στα μεγαλύτερα κέντρα του εξωτερικού όπως είναι το Massachusetts General Hospital-Harvard Medical School, το Mayo Clinic και το Johns Hopkins Hospital.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΤΖΟΑΝΟΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΟΣ