Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ένας από τους πιο συχνά τραυματιζόμενους συνδέσμους του γόνατος. Στην Αμερική υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 200.000 επεμβάσεις αποκατάστασης του συνδέσμου αυτού. Η επίπτωση των κακώσεων του προσθίου χιαστού είναι μεγαλύτερη σε όσους συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται αμέσως μετά τον τραυματισμό είναι πόνος, οίδημα-αίμαρθρο και αίσθημα αστάθειας του γόνατος. Μετά από λίγες ώρες το οίδημα γίνεται μεγαλύτερο, υπάρχει απώλεια του εύρους κίνησης του γόνατος και πόνος κατά τη βάδιση. Υπάρχει μια σειρά δοκιμασιών όπου ο Χειρουργό Ορθοπαιδικός – Αθλητίατρος θα ελέγξει τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο αλλά και τα υπόλοιπα συνδεσμικά στοιχεία του γόνατος. Η απεικόνιση του γόνατος θα γίνει με μαγνητική τομογραφία η οποία αποτελεί μέθοδο εκλογής για την ανάδειξη του συνδέσμου και της πιθανής βλάβης του, αλλά και τον έλεγχο των άλλων συνδεσμικών δομών του γόνατος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο στόχος της χειρουργικής αποκατάστασης του προσθίου χιαστού, είναι η ανάκτηση της σταθερότητας του γόνατος σε τέτοιο βαθμό, ώστε να επιτρέψει στον ασθενή την επάνοδό του σε αθλητικές δραστηριότητες. Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος που έχει υποστεί ρήξη θα πρέπει να αντικατασταθεί από μόσχευμα.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΟΣ

  • ΑΥΤΟΜΟΣΧΕΥΜΑ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΙΚΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ
  • ΑΥΤΟΜΟΣΧΕΥΜΑ ΤΕΝΟΝΤΑ ΟΠΙΣΘΙΩΝ ΜΗΡΙΑΙΩΝ (HAMSTRINGS)
  • ΑΥΤΟΜΟΣΧΕΥΜΑ ΤΕΝΟΝΤΑ ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΟΥ
  • ΑΛΛΟΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ (ΠΤΩΜΑΤΙΚΑ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ)
  • ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ

Αυτομόσχεμα: μόσχευμα από τον ίδιο τον ασθενή. To ‘gold standard’ μόσχευμα είναι το αυτομόσχευμα επιγονατιδικού τένοντα και αυτό χρησιμοποιώ σε αθλητές.

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι σύνδεσμος και όχι τένοντας, γι αυτό θα πρέπει να αντικαθίστανται από σύνδεσμο. Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιώ αυτομόσχευμα επιγονατιδικού συνδέσμου. Οι άλλοι επίσης σημαντική λόγοι είναι ότι η διάμετρος του μοσχεύματος είναι μεγαλύτερη, ότι στα τούνελ που συγκρατείτε το μόσχευμα υπάρχει οστό, οπότε καλύτερη βιολογική ενσωμάτωση, το ποσοστό λοίμωξης είναι μικρότερο και επίσης το ποσοστό επαναρήξης του μοσχεύματος είναι μικρότερο.

O κ. Τζοάνος είναι από τους λίγους στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί την τεχνική αυτή του επιγονατιδικού συνδέσμου. Επιστημονικά αποδεδειγμένες έρευνες, από την UEFA, έχουν δείξει ότι περίπου το 90% των αθλητών επιστρέφουν στο ίδιο επίπεδο αθλητικής δραστηριότητας μετά από συνδεσμοπλαστική του προσθίου χιαστού συνδέσμου.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η χειρουργική πράξη απαιτεί νοσηλεία μιας ημέρας στην κλινική, δεν χρησιμοποιώ νάρθηκα γόνατος και δεν χορηγείται αντιπηκτική αγωγή, αφού ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα μετά το χειρουργείο με βακτηρίες. Η φυσικοθεραπεία ξεκινά μετά από το χειρουργείο. Ο στόχος είναι η αποκατάσταση του εύρους κίνησης της άρθρωσης και η ενδυνάμωση των μυών.

Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σε προπονήσεις 10-12 εβδομάδες μετά το χειρουργείο, ενώ συμμετοχή σε πλήρη αγωνιστική δραστηριότητα μετά την πάροδο 6 μηνών.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΤΖΟΑΝΟΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΟΣ

Μετεκπαιδευθείς: Mass General Hospital-Harvard

Johns Hopkins Hospital & Mayo Clinic Αμερικής