Έρευνα: Δέκα φορές υψηλότερη η συχνότητα τραυματισμών στις μικρότερες κατηγορίες


H συχνότητα των τραυματισμών σε μια Ελληνική sub-elite επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου: Συγκριτική επιδημιολογική μελέτη

Σκοπός: Η διερεύνηση της συχνότητας εμφάνισης τραυματισμών και τα χαρακτηριστικά των τραυματισμών σε μια ελληνική sub-elite επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου (Ρούβας – Football League 2) και να συγκριθούν τα αποτελέσματα με αυτά των elite ευρωπαϊκών επαγγελματικών ποδοσφαιρικών ομάδων.

Μέθοδοι: 25 ποδοσφαιριστές, με μέση ηλικία 24,7 ετών, μέσο ύψος 179cm και μέσο βάρος τα 78kg, από μια Eλληνική sub-elite επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου, που παίζει τους εντός έδρας αγώνες και τις προπονήσεις σε συνθετικό χλοοτάπητα, παρακολουθήθηκαν προοπτικά κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου 2011-2012. Από τον επικεφαλής του ιατρικού τμήματος της ομάδας καταγράφηκαν η ατομική συμμετοχή κάθε ποδοσφαιριστή και ο χρόνος απώλειας λόγω τραυματισμού. Ως τραυματισμός ορίστηκε  “ο τραυματισμός που προκύπτει από το ποδόσφαιρο που οδηγεί έναν παίκτη να μην είναι σε θέση να συμμετάσχει πλήρως σε μελλοντική προπόνηση ή αγώνα” (δηλαδή ο χρόνος-απώλειας λόγω τραυματισμού).

Αποτελέσματα: Συνολικά, 26 τραυματισμοί σημειώθηκαν σε 319,5 ώρες συμμετοχής, 240 ώρες προπόνησης και 79,5 ώρες αγώνα. Κατά μέσο όρο, ένας παίκτης υπέστη 1,04 τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου 2011-2012. Οι συχνότητα των τραυματισμών ήταν 5 φορές υψηλότερη κατά τη διάρκεια του αγώνα σε σύγκριση με την προπόνηση. Η συνολική συχνότητα εμφάνισης των τραυματισμών ήταν 81,3/1000 ώρες συμμετοχής. Η συχνότητα τραυματισμών στις προπονήσεις ήταν 41,3/1000 ώρες και  στον αγώνα 201,2/1000 ώρες. Η συχνότητα των ήπιων τραυματισμών (1-3 ημέρες) ήταν 28,1/1000 ώρες και η συχνότητα των σοβαρών τραυματισμών (> 28 ημέρες) ήταν 12.5/1000 ώρες. Το 34,6% των τραυματισμών ήταν τραυματισμοί μυών στις τέσσερις κύριες μυϊκές ομάδες των κάτω άκρων (ισχιοκνημιαίους, προσαγωγούς, τετρακέφαλους και γαστροκνήμιους μύες).

Συμπέρασμα: Οι τραυματισμοί είναι σημαντικό πρόβλημα για τους ποδοσφαιριστές και τους συλλόγους τους. Το συνολικό ποσοστό τραυματισμών σε μία Ελληνική sub-elite ποδοσφαιρική ομάδα ήταν 81,3/1000 ώρες συμμετοχής. Η συχνότητα των τραυματισμών κατά τη διάρκεια του αγώνα ήταν 5 φορές υψηλότερη από ότι στην προπόνηση (201,2  έναντι 41,3/1000 ώρες). Το κύριο συμπέρασμα αυτής της μελέτης ήταν ότι η συνολική συχνότητα των τραυματισμών σε μια Ελληνική sub-elite επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου είναι πολύ υψηλότερη, κατά δέκα φορές, σε σύγκριση με την elite των ευρωπαϊκών επαγγελματικών ποδοσφαιρικών ομάδων.

Η σύγκριση έγινε με επιδημιολογική μελέτη από την UEFA του 2011 σε 14 ομάδες του Champions League, από τον επικεφαλής του ιατρικού τμήματος της UEFA, Prof Jan Ekstrand (δεξιά στην ένθετη φωτό). Δύο τελευταίες έρευνές της UEFA, έδειξαν ότι οι τραυματισμοί στις 3ης γενιάς χλοοτάπητα είναι λιγότερες από ότι στο φυσικό χλοοτάπητα. Αυτός ήταν και ο λόγος που αδειοδοτήθηκε από την UEFA να γίνουν αγώνες του Champions League σε συνθετικό χλοοτάπητα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι έρευνες βασισμένες στις επιδημιολογικές μελέτες στρέφονται πλέον στην πρόληψη των τραυματισμών στο ποδόσφαιρο. Η FIFA το 2012 δημοσίευσε ένα πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών στο ποδόσφαιρο το FIFA F-MARC 11+. Οι τραυματισμοί στο ποδόσφαιρο είναι σημαντικό πρόβλημα για τους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές, τους ιατρούς των ομάδων και των συλλόγων τους.

* Ο κύριος Γιώργος Τζοάνος (αριστερά στην ένθετη φωτό) είναι Χειρουργός Ορθοπαιδικός-Αθλητίατρος, ιατρός της ποδοσφαιρικής ομάδας Ρούβας.