Πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών στο ποδόσφαιρο-FIFA 11+


Μια νέα αγωνιστική ποδοσφαιρική περίοδος ξεκίνα. Μια νέα προετοιμασία ξεκίνα για τις ποδοσφαιρικές ομάδες.

Οι τραυματισμοί είναι σημαντικό πρόβλημα για τους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές, τους ιατρούς των ομάδων και των συλλόγων τους. Οι ποδοσφαιριστές αναμφίβολα είναι οι πρωταγωνιστές του αθλήματος
Πίσω όμως από αυτούς κρύβονται οι “αφανείς ήρωες” σε μια ποδοσφαιρική ομάδα: οι προπονητές, οι βοηθοί προπονητών, οι ιατροί των ομάδων, οι φυσιοθεραπευτές, οι εργοφυσιολόγοι, οι γυμναστές, οι μασέρ, οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι. Είναι χρέος όλων να προστατέψουν τους ποδοσφαιριστές και το δημοφιλέστερο αυτό άθλημα, το “Βασιλιά των σπορ”, που λέγεται ποδόσφαιρο.

Οι έρευνες πλέον, βασισμένες στις επιδημιολογικές μελέτες στρέφονται στην πρόληψη των τραυματισμών στο ποδόσφαιρο. Η FIFA δημοσίευσε ένα πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών στο ποδόσφαιρο το FIFA;F-MARC 11+.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 11+
Το «11 +» είναι ένα πλήρες πρόγραμμα προθέρμανσης για τη μείωση των τραυματισμών π.χ θλάσεις, διαστρέμματα ποδοκνημικής, συνδεσμικές βλάβες του γόνατος κ.α ,σε ποδοσφαιριστές ηλικίας 14 ετών και άνω. Οι ασκήσεις έχουν στόχο την ενδυνάμωση των μυών του κορμού και των ποδιών, και επιπλέον, τον στατικό, δυναμικό και ενεργητικό νευρομυϊκό έλεγχο, τον συντονισμό, την ισορροπία, την ευκινησία και την βελτίωση στα άλματα. Ποδοσφαιρικές ομάδες που εκτέλεσαν το «11 +» τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν 30-50% λιγότερους τραυματισμούς.
Το «11 +» έχει τρία τμήματα με συνολικά 15 ασκήσεις, οι οποίες θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε καθορισμένη ακολουθία κατά την έναρξη κάθε προπόνησης.
Τμήμα 1: εκτέλεση ασκήσεων με μικρή ταχύτητα
Τμήμα 2: έξι set ασκήσεων, οι οποίες επικεντρώνονται στην ενδυνάμωση του κορμού και των ποδιών, την ισορροπία, πλειομετρικές ασκήσεις και ευκινησία
Τμήμα 3: εκτέλεση ασκήσεων σε μέτρια/ υψηλή ταχύτητα σε συνδυασμό με ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας και αλλαγής κατεύθυνσης.
Το πρόγραμμα θα πρέπει να πραγματοποιείται στις προπονήσεις, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και διαρκεί περίπου 20 λεπτά για να ολοκληρωθεί, όπως επίσης και κατά την διάρκεια της προθέρμανσης πριν τον αγώνα. Πριν από τους αγώνες, μόνο οι ασκήσεις των τμημάτων 1 και 3 του προγράμματος θα πρέπει να εκτελούνται.
Για όλες τις ασκήσεις, η ορθή εκτέλεση έχει μεγάλη σημασία. Ως εκ τούτου, ο προπονητής θα πρέπει να επιβλέπει το πρόγραμμα και να διορθώσει τους ποδοσφαιριστές αν είναι απαραίτητο. Ιδανικά, το πρόγραμμα 11+ θα πρέπει να πραγματοποιείται σε γήπεδο με φυσικό χλοοτάπητα και είναι αποτελεσματικό μετά από περίπου 3 μήνες χρήσης του.
Είναι αξιοσημείωτο, ότι το 11+ δεν περιλαμβάνει ασκήσεις διάτασης, διότι οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι στατικές διατατικές ασκήσεις έχουν αρνητική επίδραση στην απόδοση των μυών, και τα αποτελέσματα σχετικά με την προληπτική επίδραση των δυναμικών διατατικών ασκήσεων είναι ασαφή. Διατατικές ασκήσεις δεν συνιστώνται ως μέρος της προθέρμανσης, αλλά μπορεί να γίνουν στο τέλος της προπόνησης.
Το «11 +» χρησιμοποιείται από ποδοσφαιρικές ομάδες επιπέδου Champions League, αλλά και από Εθνικές ομάδες.

Στη φωτογραφία ο κ. Τζοάνος με τον επικεφαλής ιατρό της UEFA, PROF JAN EKSTRAND

 

 

 

 

), ώστε να μειωθούν οι τραυματισμοί.
Είναι χρέος όλων μας, να μεταλαμπαδεύσουμε τη γνώση, την έρευνα και την ιατρική βασισμένη των αποδείξεων, με μοναδικό γνώμονα και στόχο την μείωση των τραυματισμών στο ποδόσφαιρο στη χώρα μας, ανεξάρτητα από την κατηγορία συμμετοχής της ποδοσφαιρικής ομάδας.
Όσοι επιθυμούν μπορούν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες για το πλήρες πρόγραμμα προθέρμανσης για την πρόληψη των τραυματισμών στο ποδόσφαιρο από το website της FIFA.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΤΖΟΑΝΟΣ MD
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΟΣ