Τα ιατρικά τεστ και η μεταγραφή του ποδοσφαιριστή


«Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις αυτό το καλοκαίρι που οι μεταγραφές δεν ολοκληρώθηκαν επειδή οι ποδοσφαιριστές δεν πέρασαν τα ιατρικά τεστ». Γράφει ο χειρούργος ορθοπαιδικός Γιώργος Τζοάνος στο athleticradio.gr για τους αυστηρούς ιατρικούς ελέγχους των ομάδων.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν ολοκληρώνεται μια μεταγραφή αν ο ποδοσφαιριστής δεν περάσει τους αυστηρούς ιατρικούς ελέγχους των ομάδων.
Ο λόγος είναι ότι ο ‘ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ’ , θέλει πιστοποίηση για το νέο μεταγραφικό του απόκτημα, προσπαθώντας έτσι να διασφαλίσει τα χρήματα του. Χρήματα που κυμαίνονται από μερικές χιλιάδες ευρώ στα τοπικά πρωταθλήματα έως μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στις elite κατηγορίες πρωταθλημάτων.
«Είναι όπως όταν πηγαίνεις να αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο αμάξι. Μπορείς να πάρεις το ρίσκο και να θεωρήσεις ότι είναι εντάξει βασιζόμενος σε όσα βλέπεις, αλλά αν είσαι έξυπνος θα επενδύσεις αφού ελέγξεις το αυτοκίνητο σε ειδικό».
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ-ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
Πριν πραγματοποιηθεί η μεταγραφή και “πέσουν” οι υπογραφές, ο ποδοσφαιριστής επισκέπτεται τον ιατρό της ομάδας –συνήθως Xειρουργό Ορθοπαιδικό-Αθλητίατρο. Υπάρχουν στάνταρ ιατρικά τεστ σύμφωνα με την UEFA, αν και κάθε ποδοσφαιρικός σύλλογος έχει το δικό του τρόπο για το πώς θα ελέγξει τον ποδοσφαιριστή, όπως επίσης και κάθε ποδοσφαιριστής δεν έχει το ίδιο ατομικό ιστορικό. Οι  ποδοσφαιριστές θα πρέπει να έχουν ατομικό ιατρικό φάκελο όπου θα πρέπει να παραδίδεται στον ιατρό της νέας ποδοσφαιρικής του ομάδας.

ΤΑ ΤΕΣΤ
Τεστ 1: Καρδιά και υγεία
Το ιατρικό επιτελείο κάνει ελέγχους στην καρδιά με ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπέρηχο καρδίας. Πραγματοποιούνται γενικές εξετάσεις αίματος (Γενική Αίματος & Βιοχημικοί δείκτες) καθώς επίσης και  τεστ ούρων για να εντοπιστούν πρωτεϊνες και κετόνες που δείχνουν προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης.
Τεστ 2: Μυοσκελετική σταθερότητα
Εξετάζονται σε  βάθος τα πιθανά αδύνατα σημεία όπως η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και η πυελική περιοχή. Μέρη από όπου μπορούν να ξεκινήσουν προβλήματα στους οπίσθιους μηριαίους και τους προσαγωγούς.
Τεστ 3: Ισοκινητικά ζητήματα
Με το να επικεντρωθεί στους μύες και τις κινήσεις, ο ιατρός μπορεί να καταλάβει πράγματα για τις αναλογίες ανάμεσα στα δύο μυϊκά γκρουπ και να εντοπιστούν αδυναμίες που ίσως δείχνουν προδιάθεση σε τραυματισμούς, ή έχουν δημιουργηθεί μετατραυματικά.
Τεστ 4: Απεικόνιση
Σε περίπτωση που ο ιατρός χρειαστεί απεικονιστικές μεθόδους, η μαγνητική τομογραφία αποτελεί την καλύτερη εξέταση για την απεικόνιση του μυοσκελετικού συστήματος.(π.χ σε ένα χειρουργημένο γόνατο ή μια πρόσφατη μυϊκή θλάση). Ακτινογραφίες ή υπέρηχο γίνεται αν το κρίνει ο ιατρός απαραίτητο.
Τεστ 5: Ποσοστό λίπους
Χρησιμοποιούνται ειδικές συσκευές βιοηλεκτρικής τεχνολογίας για την μέτρηση του λίπους. Στους περισσότερους επαγγελματίες παίκτες το ποσοστό αναμένεται να είναι περίπου στο 10%.  Οι «δαγκάνες» μέτρησης χρησιμοποιούνται ακόμα σε πολλές περιπτώσεις για αξιοπιστία.
Τεστ 6: Εργομετρικά
Η εργοφυσιολογία μελετά το τρόπο που ανταποκρίνεται ο οργανισμός σε ένα συγκεκριμένο ερέθισμα, καθώς η ανταπόκριση αυτή είναι το μόνο αντικειμενικό κριτήριο αξιολόγησής του οργανισμού ως προς το ερέθισμα. Αυτές οι μετρήσεις πραγματοποιούνται από τον εργοφυσιολόγο της ομάδας για να διαπιστωθεί η φυσική κατάσταση του ποδοσφαιριστή αλλά και το πόσο έτοιμος είναι  να ακολουθήσει άμεσα τις προπονήσεις της νέας του ομάδας.

Μερικοί σύλλογοι κάνουν ακόμη και εξετάσεις όρασης, ακοής και δοντιών. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο θεωρείται απαραίτητη για να εμποδιστούν προβλήματα που μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια της σεζόν έχοντας ως αποτέλεσμα την μη συμμετοχή του ποδοσφαιριστή σε προπονήσεις και αγώνες. Επίσης, επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει συσχέτιση μεταξύ προβλημάτων στα δόντια και μυϊκών θλάσεων!
Όταν ολοκληρωθούν όλες αυτές οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και ο ποδοσφαιριστής τις περάσει με απόλυτη επιτυχία, τότε και μόνο τότε δίνεται το ‘πρασινο φως’ από το ιατρικό επιτελείο για  να ολοκληρωθεί η μεταγραφή του ποδοσφαιριστή, και να μεταφερθούν τα χρήματα του προέδρου στον τραπεζικό λογαριασμό του ποδοσφαιριστή!
Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις αυτό το καλοκαίρι που οι μεταγραφές δεν ολοκληρώθηκαν επειδή οι ποδοσφαιριστές δεν πέρασαν τα ιατρικά τεστ, οι πρόεδροι διατήρησαν τα χρήματα τους στον δικό τους τραπεζικό λογαριασμό ή τα επένδυσαν σε ένα άλλο μεταγραφικό απόκτημα!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΤΖΟΑΝΟΣ MD
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΟΣ